Tuesday, December 4, 2007

Holy three chrildren chrurch - Εκκλησάκι Αγίων Τριών Παίδων





Οδεύοντας προς τον Απόστολο Ανδρέα στην Καρπασία, ένας χώρος όπου πάντα τραβούσε σαν μαγνήτης την προσοχή και το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών, ήταν το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Τριών Παίδων μεταξύ των χωριών Λάπαθος και Σύγκρασης.

Το πασίγνωστο αυτό εκκλησάκι που βρίσκεται στις παρυφές του αυτοκινητόδρομου, δεσπόζει σε μια μικρή και ήμερη βραχώδη περιοχή, όπου κυριαρχούν οι ξεχωριστές ευωδίες των αγριολούλουδων, των πεύκων και του θυμαριού. Η παρουσία του, δίνει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στην περιοχή. Η απλότητα της αρχιτεκτονικής του, που δένει απόλυτα με το περιβάλλον, δημιουργεί αρμονικές εικόνες φυσικής ομορφιάς, που γοητεύουν τον επισκέπτη.

Πριν το 1974, οι περαστικοί συνήθιζαν να σταματούν εδώ, όχι μόνο για να ξαποστάσουν, αλλά προπάντων για να προσκυνήσουν και να πάρουν λίγο αγίασμα, που ανέβλιζε από τη σπηλιά, που βρίσκεται κάτω από το εκκλησάκι. Ήταν ο απαραίτητος σύντομος σταθμός, πριν από το μεγάλο ταξίδι και προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα. Οι προσκυνητές συνήθιζαν επίσης, να αφήνουν τα μαντιλάκια τους στα γύρω δέντρα ως ενθύμημα κάποιας ευχής και προσευχής.

Από το εκκλησάκι μπορεί να δει κανείς τον παλιό υδατοφράκτη, γνωστό στους κατοίκους της περιοχής ως χαβούζα. Στο χώρο αυτό έχει απεικονισθεί το σχήμα της Κύπρου από κυπαρίσσια, πεύκους και άλλα δέντρα Το θέαμα είναι εξαιρετικό και στις μέρες μας έντονα συγκινησιακό. Σήμερα, συλημένο οι προσκυνητές το προσπερνούν με πόνο. Οι λίγοι που σταματούν και το πλησιάζουν, στέκονται βουβοί μπροστά στην ερήμωση του.

Το εκκλησάκι των Αγίων Τριών Παίδων αποτελούσε για τους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα της Σύγκρασης, όχι μόνο τόπο προσκυνήματος αλλά και σύμβολο θρησκευτικής ευλάβειας.

Για το λόγο αυτό, οι κάτοικοι της Σύγκρασης στην προσφυγιά, όχι μόνον δεν το ξέχασαν, αλλά με τη μεγάλη αγάπη και ευλάβεια που πάντα το περιβάλλουν, αποφάσισαν να αναγείρουν ένα νέο εκκλησάκι, όπου να μπορούν να το επισκέπτονται ελεύθερα, να προσεύχονται και να ελπίζουν στο αύριο.

Η έντονη αυτή επιθυμία που φώλιαζε για χρόνια στις καρδιές τους, χάριν στις δραστήριες ενέργειες και προσπάθειες μικρής ομάδας από τη Σύγκραση έγινε πραγματικότητα. Ευλαβείς Συγκρασίτες όπως ο Σέργης Χαβουζάρης, η Σοφία Αδαμίδου και άλλοι, μάζεψαν χρήματα από γενναιόδωρες εισφορές και προχώρησαν στην ανέγερση του.


Το νέο εκκλησάκι κτίστηκε στο χωριό άγιος Θεόδωρος, Λάρνακας σε χώρο παρακείμενο προς τη θάλασσα, ο οποίος προσφέρθηκε δωρεάν από την εκκλησιαστική επιτροπή του χωριού. Τα σχέδια τα έκανε αφιλοκερδώς ο αρχιτέκτονας Χρίστος Μίτσιγγας.

Το κτίσμα έχει στοιχεία σύγχρονης αρχιτεκτονικής αντίληψης. Το διακρίνει η λιτότητα και η αρχιτεκτονική χάρη. Είναι πνιγμένο στην πρασινάδα των γύρω περιβολιών και στη μεθυστική μυρωδιά των πορτοκαλεώνων.

Σήμερα το νέο εκκλησάκι των Αγίων Τριών Παίδων στον άγιο Θεόδωρο Λάρνακας αποτελεί ένα όμορφο θρησκευτικό κτίσμα και ταυτόχρονα ένα νέο σύμβολο θρησκευτικής και εθνικής ενατένισης, όχι μόνον για τους Συγκρασίτες, αλλά για όλο τον κόσμο, όπως ήταν πάντοτε.

Φοίβος Νικολαΐδης

No comments: