Sunday, January 17, 2010

Minnesota, USA - Μιννεσότα

Minnesota North Star
By Phivos Nicolaides

Minnesota is a state located in the Midwest region of the United States. Minnesota admitted to the Union as the 32nd state on May 11, 1858. the state is known as the "Land of 10.000 Lakes". Nearly 60% of Minnesota's residents live in the Minneapolis-Saint Paul metropolitan area known as the Twin Cities.

The Univeristy of Minnesota is one of the most comprehensive public univeristies in the United States and ranks among the most prestigious.

Μιννεσότα: το Βόρειο αστέρι και το μυστικό του
Φαίνεται να μην είχε άδικο ο συγγραφέας Νηλ Ρ. Πίαρες, ο οποίος σ' ένα βιβλίο του υποστηρίζει ότι η Μιννεσότα είναι μια επιτυχημένη από πολλές πλευρές συγκροτημένη κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: "Ψάξε από τη μια άκρη μέχρι την άλλη την Αμερική,
αλλά δεν θα βρεις πολιτεία η οποία να έχει τόσο πολύ πλησιάσει στο ιδανικό μοντέλο επιτυχημένης κοινωνίας όσο η Μιννεσότα".

Μια από τις ωραιότερες περιοχές των ΗΠΑ στις Μεσοδυτικές πολιτείες, προικισμένη με γόνιμη γη, άφθονα νερά, πυκνά δάση, ορυκτό πλούτο και κατοικημένη από προοδευτικούς ανθρώπους, η Μιννεσότα κρατεί τα σκήπτρα σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής, της απέραντης χώρας των ΗΠΑ.

Είναι μια από τις πιο ευημερούσες πολιτείες. Με τα συνεχή εμπορικά πλεονάσματα που κατά καιρούς παρουσίαζε, μερικοί οικονομολόγοι την αποκάλεσαν κάποτε ως η "Ιαπωνία της Βορειοδυτικής Αμερικής".

Η Μιννεσότα έγινε πολιτεία το 1858 και ήταν η 32η στη σειρά που ενώθηκε με την Ομοσπονδία. Το όνομα της προέρχεται από την Ινδιάνικη φυλή των Ντακότα "Μιννεσότα", που στη γλώσσα τους σημαίνει ουρανοβαμμένο νερό. Η Μιννεσότα έχει κι άλλα ονόματα, όπως το Βόρειο Αστέρι , η πολιτεία του ψωμιού και του βουτύρου, η γη των 10.000 λιμνών, αν και οι λίμνες της είναι πολύ περισσότερες.

Ο Μισισσιπής
Ο Μισισσιπής ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου (οι Ινδιάνοι τον ονόμαζαν "πατέρα των νερών") διασχίζει τη Μιννεσότα. Με τους παραποτάμους του σχηματίζει ένα δίκτυο υδατίνων οδών.

Ο πληθυσμός της είναι πάνω από 4 εκατομμύρια, οι περισσότεροι των οποίων είναι σκανδιναβικής, γερμανικής, ιρλανδικής και αγγλικής καταγωγής. Διαιρείται διοικητικά σε επτά επαρχίες και καλύπτει έκταση 84.068 τετραγωνικών μιλίων.

Οι μεγαλύτερες πόλεις της είναι η Μιννεάπολις και η πρωτεύουσα Σαιντ Πολ που μαζί είναι γνωστές ως Δίδυμες Πόλεις (Twin Cities). Βόρεια βρίσκεται η Ντουλούθ, σημαντικό λιμάνι στη λίμνη Σουππίριο, τη βαθύτερη λίμνη στον κόσμο. Νότια βρίσκεται το Ρότσεστερ, σύγχρονη μέκκα της ιατρικής, όπου διασημότητες, πολιτικοί και ευκατάστατοι εισοδηματίες απ' όλο τον κόσμο δέχονται τη φροντίδα της φημισμένης Mayo Clinic.

Άλλες μικρότερες πόλεις είναι το Μπλούμιγκτον, η Ετίνα, η Μιννετόνγκα κ.ά.

Επιχειρήσεις γεωργία και βιομηχανία
Η Μιννεσότα είναι από τις πρώτες πολιτείες παραγωγής τροφίμων και ινών στις ΗΠΑ και ο κυριότερος προμηθευτής διεθνώς. Δεν υπάρχει δημητριακό που να μην το παράγει, όπως επίσης και κτηνοτροφικά είδη.

Η κολοσσιαία εταιρία Κάργκιλλ (Cargill) είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση διάθεσης γεωργικών προϊόντων, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκόσμια. Η ξυλεία είναι η παλαιότερη βιομηχανία. Λειτουργούν έξη εργοστάσια επεξεργασίας πολτού και χαρτιού. Η εκμετάλλευση των δασών συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία του τόπου.

Στις βόρειες περιοχές της πολιτείας υπάρχουν υπάρχου 400 μεταλλεία σιδήρου, οργανωμένα σε τρία μεγάλα εργοτάξια (iron range). Η επίσκεψη εδώ είναι μεγάλη εμπειρία. Τα σύγχρονα εξοπλισμένα μεταλλεία είναι εντυπωσιακά σε όγκο αλλά και οργάνωση. Το φροντισμένο Μουσείο Μεταλλείων (Minnesota Museum of Mining) και το Range Interpretative Center στο Χίλσιομ, ξεδιπλώνουν μπροστά σου, ολόκληρη την ιστορία της περιοχής από τη ζωή των πρώτων μεταναστών στις αρχές του περασμένου αιώνα. Συγκίνηση μου προκαλεί όταν στα εκθέματα των εκθεσιακών χώρων διαβάζω για τους 1.000 περίπου Έλληνες που ήρθαν και εργάστηκαν εδώ.

Ο βιομηχανικός τομέας είναι πράγματι εντυπωσιακός. Η Μιννεσότα είναι από τις πρώτες στην κατασκευή ιατρικών εργαλείων, μηχανημάτων, ηλεκτρονικών ειδών και υπερ-ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Εδώ είναι συγκεντρωμένες από τις πιο γνωστές εταιρίες με παγκόσμια αναγνώριση, όπως η 3Μ, Control Data, IDS, IBM, Dayton-Hudson, Honey-well, Mineral Mills, Pillsbury, Gargill κ.ά.
Έντεκα από τις εταιρίες της Μιννεσότα συγκαταλέγονται μεταξύ των 400 μεγαλύτερων ιδιωτικών εταιριών, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης Κάργκιλλ.

Η κολοσσιαία δημόσια εταιρία 3Μ (Minnesota Mining & Manufacturing) με 113.000 μετόχους που ιδρύθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, είναι από τις πρώτες σε παγκόσμια κλίμακα εταιρίες παραγωγής νέων προϊόντων. Στα απέραντα εργαστήρια της 3Μ κατασκευάζονται πάνω από 60.000 διαφορετικά είδη προϊόντων υψηλής μάλιστα ποιότητας. Έδρα της είναι το Σαιντ Πωλ κι εργοδοτεί 90 χιλιάδες υπαλλήλους και εργάτες σε 52 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των 25 εταιριών παγκοσμίως με τους περισσότερους τίτλους ευρεσιτεχνίας. (11 από τις 25 είναι ιαπωνικές, 10 αμερικανικές και μόνο 4 ευρωπαϊκές).

Η επίσκεψη μου στα Κεντρικά Γραφεία της εταιρίας μου επιφύλαξε μια ωραία έκπληξη. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Τμήματος Τζον Μάρσιαλ, αγγλικής καταγωγής του αρέσει πολύ η Κύπρος και την επισκέπτεται τακτικά. Μου ανέφερε ότι πριν το 1974 είχε αγοράσει ένα κομμάτι γης στην Πάφο. Όπως του είπα χαριτολογώντας, εξασφάλισε τα γηρατειά του!

Το έγκυρο περιοδικό Fortune κατέταξε τις Δίδυμες Πόλεις ως ένα από τα 10 πρώτα μέρη των ΗΠΑ που προτιμούνται για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το 1956 στην πόλη Σάουθταλε δημιουργήθηκε το πρώτο εμπορικό κέντρο (shopping center) στις ΗΠΑ. Η δε Πολιτειακή Εμπορική Έκθεση της Μιννεσότα είναι η δεύτερη καλύτερη στην ποιότητα ζωής στη χώρα.

Άγνωστη η μόλυνση
Παρά την έντονη βιομηχανική ανάπτυξη, η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι σε χαμηλά επίπεδα. Το συγκοινωνιακό σύστημα και η οργάνωση των αυτοκινητόδρομων είναι πρωτοπόρα σ' όλη τη χώρα.

Δημόσια ζωή
Υπάρχουν 7 πανεπιστήμια, 18 κοινοτικά κολέγια, 30 τεχνικά ινστιτούτα, 28 ιδιωτικά κολέγια κι ένα σωρό διάφορες άλλες σχολές. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολιτείας είναι από τα καλύτερα της χώρας. Το 90% περίπου της νεολαίας αποφοιτά από την ανώτερη εκπαίδευση -το υψηλότερο ποσοστό στις ΗΠΑ. Το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα με ετήσιο προϋπολογισμών δισεκατομμυρίων δολαρίων και 50 χιλιάδες φοιτητές απ' όλο τον κόσμο, συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων 5 στη χώρα.

Πατρίδα των Χιούμπερτ Χ. Χάμφρεϊ, Γουώλτερ Φ. Μόντεηλ (Αντιπρόεδροι και οι δυο) κι ένα σωρό άλλων πολιτικών ηγετών, με παράδοση στο Δημοκρατικό Κόμμα, η Μιννεσότα συμμετέχει ενεργά και συμβάλει σημαντικά στην πολιτική ζωή του τόπου.

Η πολιτιστική ζωή είναι επίσης πλούσια και ποικίλη. Ούτε λίγο ούτε πολύ γύρω στους 1.300 οργανισμούς τέχνης δραστηριοποιούνται και ανθούν σ' όλη την Πολιτεία. Στην περιοχή των Διδύμων Πόλεων (Μιννεάπολις και Σαιντ Πωλ) υπάρχουν πάνω από 50 θέατρα, 200 γκαλερί και μουσεία και 40 εταιρίες χορού. Στις ΗΠΑ μόνο η Νέα Υόρκη έχει περισσότερα θέατρα. Αν υπολογίσει και κάποιος τη πληθυσμιακή διαφορά με τις συγκρινόμενες άλλες πολιτείες, τότε το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό. Η συμφωνική ορχήστρα της Μιννεσότα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες σ' όλη τη χώρα.

Αλλά και στον αθλητικό τομέα οι ομάδες της είναι πασίγνωστες και από τις καλύτερες της χώρας, όπως οι North Stars στο χόκεϊ, οι Twins στο μπέϊζμπωλ, οι Strikes στο ποδόσφαιρο και οι Vikigs στο αμερικανικό ποδόσφαιρο.

Ποιο να ΄ναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας αυτής της Πολιτείας; Είναι μήπως ο πλούτος των πρώτων υλών, το εκπαιδευτικό σύστημα, η έρευνα, η οικονομική και κοινωνική οργάνωση ή οι άνθρωποι της;

Σπούδασα κι έζησα στη φιλόξενη Μιννεάπολη και κάθε μέρα που περνούσε επιβεβαίωνα ότι το μυστικό της Μιννεσότα, δεν είναι άλλο από τους εργατικούς και προοδευτικούς της κατοίκους.
Φοίβος Νικολαΐδης
(Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε παλιά στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος").

Minnesota: The Place to be


32 comments:

Couture Carrie said...

Very cool post!
I especially like the old video...

I have actually never visited Minnesota!

xoxox,
CC

Albert Lázaro-Tinaut said...

A very interesting post, Φοίβος, and specially the old video with the song in Italian...
Gracias y un gran saludo.

Anonymous said...

Η Minnesota ειναι πραγματικα ενα τοπος να ζει κανεις.
Ωραια τα βιντεο τα απηλαυσα!
Σευχαριστω!

Gutsy Living said...

Phivos, Great post. I still don't understand if you travel all around the world weekly and take these photos yourself. You were just in Germany, so are you know in the U.S.? Thanks.

jf said...

Αναμνήσεις παλιές και γλυκές... Θάχεις να διηγείσαι πολλά στα δισέγγονά σου! :))

Susan said...

love that old video!
have a great week ahead, xoxo

Cheryl said...

Minnesota is definitely beautiful. It's interesting to see the old photos in the video.

Nuheila said...

Very interesting post!

Nuheila

Shanti said...

Hi,

I have a friend in Minnesota. Ty for posting this.

Also I love Greece, I hope in this summer to go there in other vacation. Greece is my heart - when I am sad, I remember about Greece and I can smile again...

Unspoken said...

Ah, a place not so far from hoem, but not as lovely as Europe, I am afraid. Perhaps I take my own land for granted!

Phivos Nicolaides said...

@ Couture Carrie. I have been in many states in USA and I assure you that Minnesota is one of the best. The natural beauty and especially its people are remarkable. I have the best of sweet memories from my staying in this unique place and ofcourse some of my best friends in my life!

@ Albert Lázaro-Tinaut. Muchas gracia amigo Albert-Lazaro. Thank you my dear friend.

@ Betty. Η Μιννεσότα είναι το κάτι άλλο. Έμεινα ένα χρόνο εκεί. Το μόνο άσχημο είναι το φοβερό κρύο!!

@ GutsyWriter. Dear Sonia. This is an old article and I have been to Minnesota some ages ago. That's why I haven't load more pictures. I have been traveling around the global since I was a college student! Kind regards.

@ JamanFou. Βιάστηκες να μας γεράσεις! Περίμενε πρώτα να κάνουμε εγγόνια!! Φιλιά.
Αναμνήσεις παλιές και γλυκές... Θάχεις να διηγείσαι πολλά στα δισέγγονά σου! :))

@ Susan. Thank you so much my dear friend Susan. Hugs.

@ Cheryl. Absolutely my dear Cheryl. I share your views. Minnesota is a very special place for me since is in my heart and in my mind always. Hugs.
Minnesota is definitely beautiful. It's interesting to see the old photos in the video.

@ Nuheila. Thank you rakas Nuheila. Hugs. Terveisin.

@ Shanti. Salut! Hi dear Shanti. I have a lot of friends in Minnesota.
I am glad you love Greece. You are always welcome. Try to include Cyprus in your trip! Thank you so much for your sweet words. Hugs.

@ She Writes. Since it's not so far from our home, try to visit it at least once. The landscape and the weather of Minnesota state is very similar to Scandinavian in Europe. Perhaps this is the reason why there are so many inhabitans with a Scandinavina origin! I love everything from Minnesota except the severe cold windters!! Hugs.

Margie said...

Oh, very good post on Minnesota.
Too cold for me there in the winter, though!
But, it's a beautiful state!

Oh, I really enjoyed the video.
Thanks for sharing.

Lydia said...

My paternal grandparents immigrated from Finland to Minnesota, which is where my father was born and raised. I have three half-brothers living there (I didn't meet any of this family until I was 21) in Duluth and Mankato. And nieces and nephews all over the state. I've visited twice and think it is beautiful. I agree with you that the people are special; they are very real.

MedaM said...

Great post! I enjoyed both videos very much. Thanks for sharing.

The Antiques Diva™ said...

Phivos,
Who would have thought I would have popped over to visit my mediterranean friend only to discover him hitting Minnesota!!??!
I've been to most of the USA (around 40+ states) but I've never been to Minnesota... apparently I need to add it to my repetoire!

Toma

Lily said...

nice post!
interesting to read.

Zuzana said...

I have never been to Minnesota, but it is a very Scandinavian sate. A lot of emigrants from Sweden and Denmark and Norway settled there.
xo
Zuzana

Phivos Nicolaides said...

@ Margie. I thank you dear Margie for your kind comment. Too cold for me either!

@ Lydia. That's why your are such a nice person Lydia. Because your roots, apart of Finland are coming from my dearest Minnesota! I have been also in Duluth and Mankato. I enjoyed the places very much. The Minnesotans are the great difference for me. Mind you when I was in Minnesota and I travelled to New York, I realized then, how nice and polite was the people from Minnesota!! Of cousre in N.Y. 60% are from different cultures and ethnic groups!!

@ MedaM. Thank you my dear Meda. Glad you enjoyed the videos.

@ The Antiques Diva™. That was a good surprise for you my dear Toma. I have been to 25+ states but I would never forget my beloved Minnesota! Definitely, you have to add it to your repetoire!

@ Sarah Sofia Ganborg. Thanks my dearest friend Sarah-Sofia.

@ Protege. Add Finland as well dear Zuzana and your correct! Hugs.

Trac~ said...

Beautiful photos as always, Philip! Thanks for sharing! Hope you and the family had a great weekend! xoxoxo

Anestis Ketsetzidis said...

Φοίβο
Εύγε για την ωραία ξενάγηση.
Μ'αρέσουν αυτές οι πόλεις που τα έχουν,κυριολεκτικά όλα.
Καλό βράδυ στη Λευκωσία.

Phivos Nicolaides said...

@ Trac~. Thank you my dear friend Tracy for your kind commet and wishes. Have a great day!

@ Ανεστης Θ. Κετσετζιδης. Ανέστη μου, σ' ευχαριστώ πολύ. Πίστεψέ με η Μιννεσότα είναι ένας ξεχωριστός τόπος, από πολλές απόψεις. Να βρω λίγο καιρό και θα ξαναγράψω. Καλή σου μέρα!

Unknown said...

I've not been to Minnesota, but I hear it's a beautiful state. Cold this time of year! ((hugs)) Nicole

Phivos Nicolaides said...

Nicole Ducleroir. Whenever you have the chance to visit Minnesota, just don't miss it! It is very cold this time of the year. Trying afte May-June. Hugs.

Crazy Tourists said...

Αυτό το χιονάκι πολύ το ζήλεψα!!
I would love to be the man of the first photo! Sitting on the snow, and playing with it!!

Τρελοτουρίστρια

Absolutely Ladylike said...

What a great place...I love the buildings! Great post!

Have a great week Phivos, cheers: Evi

Phivos Nicolaides said...

@ Crazy Tourists. Είναι τρελό το χιονάκι που ζήλεψες Τρελοτουρίστρια μου!!
The man sitting on the snow, it's me some years ago!!

@ Miss Eve said. Hi miss Eve! Thank you so much for your kind words. Hugs.

Janie said...

Interesting videos and pictures from Minneapolis.

Phivos Nicolaides said...

Janie. Thank you dear Janie for your kind comment for my beloved Minneapolis.

Leif Hagen said...

Phivos - NICE posting on Minnesota! Thanks for the positive press! I liked the photos and was surprised to have my state highlighted all the way over from Cyprus!

Phivos Nicolaides said...

Leif Hagen. Thank you dear Leif. In fact Minnesota is deep in my heart. I have studied at the University of Minnesota and I have my best friends still living there!

Mayte Llera (Dalianegra) said...

Maravilloso post sobre Berlín. Las fotos son estupendas y los comentarios también. Me ha gustado mucho y espero em sirva para cuando visite esta mítica ciudad. Agradecerte tus visitas a mis blogs, querido amigo y siento no haber correspondido como debiera, pero el domingo muy temprano volaré para Atenas y con los preparativos del viaje apenas he tenido tiempo de entrar en los blogs. Recibe un beso y un abrazo fuertes, Felipe.

Phivos Nicolaides said...

Mayte_DALIANEGRA. Buen viaje mi querido amiga. Pasar un buen rato y me envían fotos para poner en mi blog para usted. Recibe un beso y un abrazo fuertes, Felipe.