Snapshots by Phivos Nicolaides
Klisoura is a charming town (in fact it’s a village) located in the east part of Kastoria Prefecture of Macedonia, Greece. Since 1994, the village has been honorary became a municipality for historical reasons.
Klisoura is a place of unique religious monuments. It is a traditional, picturesque town with dense forests.
From left, Evgenia Alexantridi and Popi Nicolaides enjoying the amazing view.
The first impression that you get, when entering the village it’s a spectacular view, facing the beauty of the houses, built with red roofs, and amphitheatric round the mountain.
Evgenia and Popi in a harmonious coexistence with the beautiful environment!
The name of the town means a narrow passage to an inaccessible place (latin. clausura).
A walk along the verdurous paths of the village will reveal you churches and unique natural beauties.
The mountainous village that by all odds, impress every visitor.
The picturesque town of Klisoura for the lovers of nature. Offers good eco-tourism opportunities.
The picturesque town of Klisoura for the lovers of nature... like Popi, Phivos and Evgenia!
The history of the village is connected to Greek revolutionary activities during the Ottoman reign over the country and later on.
The mountainous village that by all odds, impressed Evgenia, who looks so happy...
Klisoura is the perfect place for anyone that loves peace, quiet and total rest, to it’s beautifully and restfully hill sides and through the whole village.
On April 5, 1944, the German occupation forces executed 280 inhabitants, in retaliation for the killing of three German soldiers in the area by guerrillas in the mountains.
The tomb built to honor those who perished so tragically and unfairly.
The Holy monastery of Panagia of the 15th century.
One of the entrances of the beautiful Monastery.
Evgenia, Petros and Popi in the beautiful yard, while exploring the monastery.
The entrance of the Monastery reflects the expected atmosphere.
The cute, old fountain of the Monastery, reconditioned and well preserved.
Perhaps, nothing can be more pacifying than the atmosphere in a Monastery.
Στην ακριτική Κλεισούρα, την αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας
Του Φοίβου Νικολαΐδη
Του Φοίβου Νικολαΐδη
Η Κλεισούρα με τη συμμετοχή της στους εθνικούς αγώνες σηματοδότησε την ιστορία του Ελληνισμού. Γι’ αυτό και θεωρείται ιστορική πόλη του Νομού Καστοριάς και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας. Από τα σπλάχνα της γεννήθηκαν πολλοί πνευματικοί άνθρωποι και επιτυχημένοι έμποροι κατά την εποχή της ακμής της.
Η Κλεισούρα είναι γεμάτη με ωραίες αντιθέσεις, με συνεχείς εναλλαγές εικόνων και τοπίων, πνιγμένη στο φως και στα χρώματα. Είναι η περιοχή όπου ο ουρανός με τη γη δημιουργούν ειδυλλιακές, φυσικές εικόνες απείρου κάλλους. (Στη φωτογραφία η Ευγενία Αλαξανδρίδη ατενίζει την καταπληκτική εικόνα που ξετυλίγεται μπροστά της).
Η Κλεισούρα είναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε μια απότομη πλαγιά του βουνού Μουρικίου σε υψόμετρο 1275 μέτρα. Απέχει 25 χιλιόμετρα από την Πτολεμαΐδα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 600 μόνιμους κατοίκους. Από το 1994 είναι έδρα ομώνυμου Δήμου για ιστορικούς λόγους.
Η πόλη κτίστηκε κατά τον 15ο περίπου αιώνα με τη συνένωση οικισμών. Το όνομα της σημαίνει το στενό πέρασμα σε τόπο δύσβατο (λατιν. clausura).
Η Κλεισούρα, η Κοσμόπολη όπως την είχε αποκαλέσει κάποτε ο Γάλλος περιηγητής Pouqueville, είχε έντονη πνευματική και εμπορική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Με την οικονομική συνδρομή και ενίσχυση των απόδημων Κλεισουριέων, σε ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες κτίστηκαν σχολεία και άλλα ιδρύματα, που βοήθησαν στη διάδοση των γραμμάτων και τη δημιουργία της πνευματικής ακμής της κοινότητας.
Το 1700 περίπου κτίζεται το πρώτο σχολείο και από το 1775 λειτουργούν η Αστική σχολή (αρρεναγωγείο), το Ελληνικό σχολείο (ημιγυμνάσιο) και το Αλληλοδιδακτικό που φέρουν την επωνυμία «Ελληνομουσείο Κλεισούρας». (Η Ευγενία (αριστερά) και η Πόπη ενθουσιασμένες με την υπέροχη θέα της περιοχής).
Βρίσκεται στο σύνορο των νομών Καστοριάς και Κοζάνης και πιο κοντινές πόλεις είναι η Πτολεμαΐδα και η Καστοριά. (Στη φωτογραφία η Ευγενία Αλεξανδρίδη).
Τα ψηλά, καταπράσινα, παρθένα δάση που την περιβάλλουν, από οξιές, βελανιδιές, πεύκους, αγριολούλουδα, γεμάτα πουλιά και άγρια ζώα, μαζί με τα ωραιότατα και γραφικά σπίτια, συνθέτουν πανέμορφες εικόνες φυσικής ομορφιάς. Οι γλυκές μυρωδιές των λουλουδιών, το κελάηδημα των πουλιών και ο καθαρός αέρας του βουνού μαγεύουν κυριολεκτικά τους ανυποψίαστους επισκέπτες, όπως εμάς.
Ο ρόλος της πόλης ήταν σημαντικός για τα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό, το εμπόριο, αλλά και για τον ελληνισμό της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Γι' αυτό και είναι αξιοπρόσεκτη και αξιαγάπητη.
Μεταξύ 1750 – 1880, όπου η Κλεισούρας βρισκόταν στην ακμή της, κτίστηκαν πολλά διώροφα και τριώροφα αρχοντικά, εμπορικά καταστήματα και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Γι΄ αυτούς που επιζητούν την ομορφιά, την ηρεμία του τοπίου και θέλουν να αφεθούν στη μαγεία της Θείας φύσης, όπως η Ευγενία (αριστερά) και η Πόπη, που λάτρεψαν το μέρος.
Μεταξύ 1750 – 1880, όπου η Κλεισούρας βρισκόταν στην ακμή της, κτίστηκαν πολλά διώροφα και τριώροφα αρχοντικά, εμπορικά καταστήματα και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, στις 5 Απριλίου, 1944, γερμανική φάλαγγα σκορπίζει τον όλεθρο και τον θάνατο, σκοτώνοντας αδιάκριτα 280 αθώα γυναικόπαιδα και γέροντες και καίγοντας 160 σπίτια, σε αντίποινα του θανάτου τριών Γερμανών στρατιωτών, που σκότωσαν αντάρτες, που δρούσαν στην περιοχή.
Η πλάκα του Μνημείου με την καλλιτεχνική απεικόνιση της θηριωδίας του πολέμου, του φανατισμού και των ακροτίτων…Ο Τύμβος και τα κενοτάφια, που έχουν στηθεί σε ανάμνηση της θυσίας των κατοίκων, από το ολοκαύτωμα της Κλεισούρας στις 5 Απριλίου 1944.
Γι’ αυτήν τη θυσία της, το ελληνικό κράτος την τίμησε με τον Πολεμικό Σταυρό Α΄ Τάξεως και με την πρόσφατη μετονομασία της σε Δήμο (1994).
Η Ιερά Μονή της Γεννήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται σε υψόμετρο 970 μέτρα στα όρια των νομών Καστοριάς και Φλώρινας.
Ευγενία (από αρειστερά) Φοίβος και Πόπη στην είσοδο της Ιεράς Μονής της Γεννήσεως της Θεοτόκου που κοσμείται με αξιόλογες τοιχογραφίες.
Ιδρύθηκε περίπου στα 1314 και ανακαινίστηκε το 1813. Είναι ρυθμού τρίκλιτης ξυλόστεγης τρουλαίας βασιλικής με νάρθηκα και περιβάλλεται από ένα τεράστιο ορθογώνιο φρουριακό συγκρότημα, εντός του οποίου είναι κτισμένο το καθολικό.
Ευγενία (από αρειστερά) Φοίβος και Πόπη στην είσοδο της Ιεράς Μονής της Γεννήσεως της Θεοτόκου που κοσμείται με αξιόλογες τοιχογραφίες.