Tuesday, January 27, 2009

Washington D.C. - USA

Washington D.C. the dreaming capital of America

Washington: The portrait of America
The City of diplomacy, politics, history, tradition, drama, the many great and ordinary people…
When I went for the first time in what is known as the region of Colombia (District of Columbia DC) which is the capital of the USA Washington, and having previously visited other states in the country, I immediately found the uniqueness of this city.
*
What I really felt deeply, was the intense feeling of voyager-observer, if I could say so. The city itself, made me see it like that and not as a carefree tourist. Perhaps this was because most monuments and buildings are all a living reality today, which represents a sophisticated international force, and which administers the fate of billions of people, if not the whole world!
*
Since then, I went again and again and I would be every happy to go again! The buildings in the Greco-Roman style were the ones that captured my attention immediately and attracted. The exemplary organization of the city, the multiracial human presence, the natural beauty that surrounds it, struck me immediately. The truth is that, if there was a place I could live away from my country, that would be Washington!
*
I clearly remember the reaction of my friend Savvas Iacovides, when he first saw the city. He admired the foresight of those who planned and committed these planning of 200 years ago. He was surprised by the wide streets and spacious sidewalks.
*
Phivos Nicolaides
*
The city is named Washington to honor the first President George Washington. The city was planned and developed in the late 18th century to serve as the permanent national capital; the federal district was formed to keep the national capital distinct for the states

The capital of the United States displays much of the charm of L' Enfant's "grand avenue" - known as the Mall, that stretches from the foot of the Capitol, past the Smisthonian Museums and the White House Ellipse, and ends at the Lincoln Memorial. A grant marble and granite obelisk, the Washington Monument serves as the city's focal point. Washington, DC is filled with exciting and memorable places to visit.

Washington is more than just the nation's capital - it is also home to more than 150 embassies, chancelleries and diplomatic residences where colours, cultures and languages mix like nowhere else. Is an incredible place filled with free cultural attractions and world-class entertainment venues, as well as some of the best shopping and dining available. The Smithsonian Museums are the most visited museums in the world and there's nothing more majestic than viewing the monuments on the national Mall at night when they are all lit up.

Beyond the inspiring monuments and news-making public figures, Washington, DC is a city of colourful and diverse neighborhoods, filled with hip boutiques and galleries, historic homes and small museums, urban parks and spectacular .

Ουάσιγκτον: Το πορτρέτο της Αμερικής

Η πόλη της διπλωματίας, της πολιτικής, της Ιστορίας, της παράδοσης, του θεάτρου, των σπουδαίων και των απλών ανθρώπων… Όταν πήγα για πρώτη φορά στη γνωστή ως περιοχή της Κολομβίας (District of Columbia D.C.) όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα των Η.Π.Α. Ουάσιγκτον κι έχοντας επισκεφτεί προηγουμένως άλλες πολιτείες της χώρας, αμέσως διέκρινα τη μοναδικότητα της πόλης.

Εκείνο που πραγματικά ένιωσα μέσα στο πετσί μου, ήταν το έντονο αίσθημα του ταξιδευτή-παρατηρητή, αν μπορούσα να το ονομάσω έτσι. Η ίδια η πόλη, μου υπέβαλε να τη δω έτσι και όχι ως ανέμελος τουρίστας. Ίσως, γιατί, τα περισσότερα μνημεία και κτίρια αποτελούν το σύνολο μιας ζώσας σημερινής πραγματικότητας, που αντιπροσωπεύει μια διεθνή υπερσύγχρονη δύναμη, που διαχειρίζεται τις τύχες δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αν όχι τον κόσμο όλο!
Από τότε, πήγα ξανά και ξανά και ευχαρίστως θα ξαναπήγαινα! Τα κτίρια σε ελληνορωμαϊκό στιλ ήταν αυτά που τράβηξαν αμέσως την προσοχή μου και με γοήτευσαν. Η παραδειγματική οργάνωση της πόλης, η πολυφυλετική ανθρώπινη παρουσία που υπάρχει, η φυσική ομορφιά που σε περιβάλλει, με κέρδισαν άμεσα. Αλήθεια, αν υπήρχε ένας τόπος που θα μπορούσα να ζήσω μακριά από τη χώρα μου, αυτή θα ήταν η Ουάσιγκτον!

Θυμάμαι έντονα τα λόγια του φίλου Σάββα Ιακωβίδη, ο οποίος μόλις αντίκρισε την πόλη, όχι μόνο γοητεύτηκε από τη ομορφιά της, αλλά και με το κριτικό πνεύμα που διαθέτει, θαύμασε την προνοητικότητα αυτών που σχεδίασαν και έκαναν τις ρυμοτομίες της πριν 200 χρόνια. Είχε να λέει για τους φαρδείς δρόμους και τα άνετα πεζοδρόμια της.
Η Ουάσιγκτον D.C. όπως ονομάζεται, είναι ένα ζωντανό μνημείο της Αμερικανικής ιστορίας. Είναι ο καθρέφτης του Αμερικανικού ιδεαλισμού, το πορτρέτο της ίδιας της Αμερικής. Η πόλη με τα κτίσματα και τα μνημεία της συμβολίζει τους αγώνες, τα επιτεύγματα του παρελθόντος, τις επιτυχίες του παρόντος και τα όνειρα του μέλλοντος του Αμερικανικού λαού.

Το όνομα της το πήρε από τον εθνικό ήρωα (ένας από τους πατέρες του Αμερικανικού έθνους) και πρώτο πρόεδρο της χώρας Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Ιστορικά στοιχεία

Είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που σχεδιάστηκε και κτίστηκε για πρωτεύουσα κράτους. Τα σχέδια είχαν ανατεθεί στον Γάλλο αρχιτέκτονα και μηχανικό Πιέρ Τσάρλι Λ' Ενφάντ, ο οποίος πρότεινε ένα σχέδιο κύκλων, πλατειών, τετραγώνων κι αχτίνων με μεγαλοπρεπή κτίρια, για να τιμούν την πόλη.

Η εκλογή της Ουάσιγκτον ως πρωτεύουσας της νέας Ομοσπονδίας ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ του βιομηχανικού Βορρά και του αγροτικού Νότου. Ο Νόμος Εγκατάστασης της 16ης Ιουλίου 1790 προνοούσε για μια περιοχή "όπου δεν θα ξεπερνούσε τα δέκα τετραγωνικά μίλια στην περιοχή του ποταμού Πότομακ".

Όσο για το στιλ της πόλης ο Τόμας Τζέφερσον και άλλοι επέμεναν στην κλασσική όψη, που τη συνέδεαν με τις μεγάλες ιδέες της αρχαίας Ελλάδας για δημοκρατία και πολιτισμό. Ιδέες που γέμιζαν με περηφάνια τους Αμερικανούς, που μόλις είχαν κερδίσει την ανεξαρτησίας τους. Μάλιστα η πρώτη πολιτική διακήρυξη της χώρας χαράχτηκε σε πέτρα.

Κτίστηκαν τότε διάφορα κτίρια σε αρχαίο ελληνικό στιλ, έτσι που στην Ουάσιγκτον είχαμε την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο η Αμερικανική αρχιτεκτονική αναζήτησε άλλους δρόμους για να εκφραστεί.

Αξιοθέατα

Στην πόλη δεσπόζει το ογκώδες κι επιβλητικό Καπιτώλιο στον Λόφο Τζιέγκινς, που συμβολίζει τα δημοκρατικά ιδεώδη διακυβέρνησης στις Η.Π.Α. Ο θόλος του σε στιλ μπαρόκ είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Έχει για κορώνα το Άγαλμα της ένοπλης ελευθερίας, που έχει ύψος έξι μέτρα. Είναι ένα εντυπωσιακό και καλαίσθητο κτίσμα τόσο εξωτερικά όσο κι εσωτερικά και δίκαια προκαλεί τον θαυμασμό.
*
Εδώ συνεδριάζει το Κογκρέσο με τα 535 μέλη του. Εκατόν γερουσιαστές (2 από κάθε Πολιτεία) και 435 βουλευτές.  Σε κάπως διακριτική απόσταση βρίσκεται το Ανώτατο Δικαστήριο, ένα πολύ εντυπωσιακό κτίριο, η μεγαλύτερη κατασκευή από μάρμαρο στον κόσμο. Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου βρίσκεται λίγο πιο πέρα και έχει τη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων στον κόσμο.

Στα βοριοδυτικά του Καπιτωλίου βρίσκεται ο Λευκός Οίκος ή "παλάτι" όπως το ονόμαζε ο Λ' Ενφέν. Το Μνημείο Ουάσιγκτον κυριαρχεί της πόλης με το ύψος του. Είναι ένα οκώδες κτίσμα από άσπρο μάρμαρο και γρανίτη σε στιλ Αιγυπτιακού οβελίσκου, ο ψηλότερος στον κόσμο (555 πόδια). Στην ίδια ευθεία βρίσκεται το Μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν. Απλό κι απέριττο εντυπωσιάζει με τον όγκο του. Όπως επίσης και τα Μνημεία του Τζέφερσον και του Θεότορ Ρούσβελτ.

Ο Σταθμός της Ένωσης (Union Stations) με τις τρεις θριαμβευτικές του Ρωμαϊκές αψίδες είναι ένα εξαιρετικό σε καλαισθησία ιστορικό κτίσμα. Διαμορφώθηκε εσωτερικά και φιλοξενεί σύγχρονα εστιατόρια και μαγαζιά.

Ο Εθνικός Καθεδρικός Ναός είναι ένα λαμπρό κομψοτέχνημα κτισμένος σε στιλ 14ου αιώνα. Μεταξύ του Καπιτωλίου και του Μνημείου Ουάσιγκτον απλώνεται ένας ολοπράσινος χώρος, ο γνωστός "περίπατος" (Mall) των Ουασιγκτώνων. Εκατέρωθεν του Μολλ βρίσκεται το Σμισθόνιο Μουσείο το οποίο καυχιέται για τις συλλογές του από 137 εκατομμύρια αντικειμένων. Το Σμισθόνιο είναι ένα συγκρότημα 13 διαφορετικών μουσείων που συμπεριλαμβάνει την Εθνική Πινακοθήκη, τα μουσεία της Αμερικανικής ιστορίας, της Φυσικής ιστορίας, της Αεροπλοΐας και Διαστήματος κ.ά.

Στην Ουάσιγκτον υπάρχουν 126 μνημεία και αγάλματα, 33 μουσεία και γκαλερί, 4 πανεπιστήμια, πολλά θέατρα, στάδια, συνεδριακά κέντρα, διεθνείς οργανισμοί κι ένα σωρό πολιτιστικών και πνευματικών ιδρυμάτων.

Όπως μας εξηγεί η ξεναγός μας, η Λεωφόρος Πενσυλβάνια που κυριαρχεί της πόλης, κάθε τέσσερα χρόνια χρησιμοποιείται για την παρέλαση με την ευκαιρία της εγκαθίδρυσης του νέου Προέδρου της χώρας. Είναι ο κυριότερος δρόμος της Αμερικής! Διασχίζουμε το δρόμο αυτό και νιώθουμε να πλανιέται γύρω μας το Αμερικανικό όνειρο…

Διασχίζουμε και τη Λεωφόρου του Συντάγματος όπου θαυμάζουμε τα καλαίσθητα παλιά κυβερνητικά κτίρια από άσπρο μάρμαρο και γρανίτη. Η Λεωφόρος Κονέκτικατ μας λέει η ξεναγός ότι θεωρείται το Champs Elysees της Ουάσιγκτον.  Στο προάστιο της Βόρειας Βιρτζίνια βρίσκεται το Άρλιγκτον, το εθνικό κοιμητήριο όπου αναπαύονται οι ήρωες και οι επιφανείς προσωπικότητες του Έθνους. Ο χώρος που προσελκύει πάρα πολύ κόσμο είναι το Μνημείο Βετεράνων Πολέμου του Βιετνάμ. Είναι το πιο απλό σε σύλληψη και εκτέλεση μνημείο στην πρωτεύουσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχεδίασε ένας 21χρονος φοιτητής.

Στην πόλη υπάρχουν πολλά και ωραία ξενοδοχεία. Ένα από αυτά είναι το ιστορικό Γουίλαρτ όπου οι πρώτοι γερουσιαστές και πολιτικοί της παλιάς εποχής, μαζεύονταν στο λόμπι του ξενοδοχείου για πολιτικές συζητήσεις και προώθηση των θέσεων τους. Από αυτό προήλθε και το γνωστό στις μέρες μας "λόμπι".

Σύγχρονη πόλη

Η Ουάσιγκτον είναι μια σύγχρονη πόλη που ζει σε γρήγορους και έντονους ρυθμούς 600 χιλιάδες περίπου κατοίκους. Δεν έχει εργοστάσια και η κυριότερη βιομηχανία της είναι ο τουρισμός. Δεν υπάρχουν ουρανοξύστες γιατί το ύψος των κτιρίων δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερο του ύψους του Καπιτωλίου. Ο υπόγειος σιδηρόδρομος (Μετρό) της πόλης που εγκαινιάστηκε το 1976, είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Και πράγματι η διακίνηση με τον υπόγειο στην πόλη αποτελεί ευχάριστη εμπειρία.

Αλλά η πόλη δεν έχει μόνο τα μεγαλοπρεπή μνημεία, τα επιβλητικά κτίρια και τα φαντεχτερά καταστήματα. Έχει και τις φτωχογειτονιές και το "Σόχο" της, το Άταμ Μόργκαν τη μικρή γειτονιά με τα παλιά σπίτια που το κατοικούν κυρίως έγχρωμοι.  Ένα παλιό και φημισμένο προάστιο είναι το Τζόρτζταουν με δικό του πανεπιστήμιο, πάμπολλα εστιατόρια και σαλούν, γνωστά και δημοφιλή από τον καιρό του Ουάσιγκτον.
Πάνω από 2.500 διπλωμάτες και αντιπρόσωποι βρίσκονται εδώ στις 150 τόσες πρεσβείες. Στην περιοχή "Καλοράμα", από την ελληνική "ωραία θέα", υπάρχουν πολλές πρεσβείες και διατηρητέα κτίρια ως μικρά μουσεία.

Το βράδυ η πόλη παίρνει μια διαφορετική όψη. Με τα απαλά, υποβλητικά φώτα το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο επιβλητικό. Η Ουάσιγκτον είναι η πόλη της διπλωματίας, της δύναμης, της πολιτικής, της Ιστορίας, της παράδοσης, του θεάτρου των σπουδαίων και των απλών ανθρώπων. Όλα μαζί συμπυκνωμένα σαν ένα κουβάρι του, κομμάτι του αληθινού μας κόσμου. Γι' αυτό και σε προκαλεί να την εξερευνήσεις και να την επισκεφτείς ξανά και ξανά… *
Φοίβος Νικολαΐδης
*

4 comments:

Lily said...

hello Philip!
So I finally checked out this side again. very interesting posts, you really seem to travel a lot! I also loved the entry with the amphibium (sea plane). just got kind of edgy when he kept on circling as it seemed, instead of putting the aircraft down... but I realized then afterwards, what you watch is kind of deceiving, because the picture is probably just zoomed, when i think he's decending, but in fact he isn't loosing altitude at all...
Thanks for your mail and i will probly answer tomorrow, since I still have some work to do tonight...
keep up the good work with the blogs, they are very nice and inspiring!
ML, sarah sofia

Phivos Nicolaides said...

Sarah Sofia Ganborg. Hi there! Thank you so much for your kind and generous comments. I'm glad you liked this blog. I do like yours too. We keep in touch. Best regards and wishes too, Philip

escape said...

definitely one of the most powerful structure today!

Phivos Nicolaides said...

The Dong. Yes indeed!