Saturday, December 8, 2007

Rome the eternal city - Ρώμη η αιώνα πόλη

Όλοι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

Ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, ζει σε μοντέρνους ρυθμούς χωρίς να χάνει τον ιστορικό χαρακτήρα της

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας η Ρώμη έχει ξεχωριστή ομορφιά και ιδιαίτερο ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Χρόνια τώρα συγκεντρώνει σαν μαγνήτης εκατομμύρια επισκεπτών το χρόνο, αποτελώντας έτσι έναν από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Κάποτε όπως έλεγαν χαρακτηριστικά: "όλοι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη". Αλλά και σήμερα, το διεθνές αεροδρόμιο Λεονάρντο ντα Βίτσι, γνωστό περισσότερο ως Φιουμιτσίνο, επεκτείνεται συνέχεια για να καλύψει τις όλο και μεγαλύτερες ανάγκες από το διογκούμενο κύμα ταξιδιωτών, ο αριθμός των οποίων σήμερα ξεπερνά τα 18 εκ. το χρόνο.

Απλώνεται σε μια αρκετά μεγάλη γεωγραφική έκταση. Ο ποταμός Τίβερης με τις όμορφες παλιές και νέες του γέφυρες διασχίζει την πόλη. Οι Ρωμαίοι ήταν γνωστοί από την αρχαιότητα για τις τεχνικές τους γνώσεις στις κατασκευές γεφυριών. Οι πολυτραγουδημένες από παλιά 27 "ιερές" γέφυρες (αφού κτίζονταν πάνω στα "ιερά" νερά του Τίβερη) αποτελούν σήμερα πολιτιστικά σύμβολα της Ρώμης.

Η λέξη "ποντίφικας" έχει την ίδια ρίζα με τη λατινική λέξη γέφυρα -"pons" και χρησιμοποιείται ακόμη ως τίτλος του Πάπα, με την έννοια ότι ως αρχιερέας γεφυρώνει την απόσταση μεταξύ του Θεού και των πιστών του.

Τη λαμπρή και μακραίωνη Ιστορία της , των τριών χιλιάδων χρόνων καταμαρτυρούν τα επιβλητικά ερείπια του ρωμαϊκού πολιτισμού, της πάλαι ποτέ αυτοκρατορικής παντοδυναμίας της Pax Romana και τα αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά αριστουργήματα της Αναγεννησιακής περιόδου που επιβεβαιώνουν την κλάση κα τη φήμη της.

Η Ρώμη επηρεάστηκε πολιτιστικά από τον ελληνιστικό πολιτισμό, δημιουργώντας τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, ο οποίος άφησε εξαιρετικά δείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Όμως, ευτύχησε να έχει και την Αναγέννηση. Η ιστορική και η πολιτιστική κληρονομιά της Ρώμης οφείλει πολλά σ' αυτήν. Τον 16ο αιώνα ήταν ήδη η πρωτεύουσα της τέχνης της Αναγέννησης. Μεγάλες καλλιτεχνικές μορφές όπως ο Ραφαήλ, ο Λεονάρτο ντα Βίτσι, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Αμανάτι, ο Μιραμάντε και πολλοί άλλοι κόσμησαν με λαμπρά έργα και μνημεία την πόλη.

Ήταν τότε που κτίστηκαν μεγάλες όμορφες πλατείες, στολισμένες με οβελίσκους, περιστύλια, αγάλματα και σιντριβάνια, Όπως, επίσης και πανέμορφες εκκλησίες, οι οποίες ορθώνονται υπερήφανα, προκαλώντας τον θαυμασμό και την ευλάβεια.

Στη Ρώμη το καθετί ξεκινά και σταματά στην Ιστορία. Μερικές μάλιστα γωνιές της αποτελούν οι ίδιες αυτούσια ιστορικά μνημεία. Για τους εραστές της Ιστορίας και τους λάτρεις της τέχνης αποτελεί ιδανικό τόπο επίσκεψης.

Τα επιβλητικά πανάρχαια τείχη της παλιάς πόλης διατηρούνται ακόμη και σήμερα. Περπατώντας στην πόλη και αντικρίζοντας τα έργα του παλιού και του πρόσφατου παρελθόντος, μένεις εκστατικός από την καλλιτεχνική ευαισθησία, την επιδεξιότητα και την υψηλού επιπέδου τέχνη των δημιουργών τους.

Το Κολοσσαίο
Ένα έργο που σε αφήνει άφωνό με τη μεγαλοπρέπειά του είναι το Φλάβιο Αμφιθέατρο, γνωστό ως Κολοσσαίο, σύμβολο και σήμα κατατεθέν σήμερα της πόλης. Ήταν το μεγαλύτερο αμφιθέατρο που κτίστηκε ποτέ στη Ρώμη, ύψους 50 μέτρων και χωρητικότητας 50.000 θέσεων. Το κτίσιμο του άρχισε επί Αυτοκράτορα Βεσπασιανού γύρω στα 79 μ.Χ.

Εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να ορθώνεται επιβλητικό παρά την αδυσώπητη μάχη με το χρόνο, επιβάλλοντας μια νότα θύμησης του παρελθόντος. Στο Κολοσσαίο διοργανώνονταν διάφορες εκδηλώσεις και θεάματα, όπως αγώνες μεταξύ μονομάχων ή μεταξύ μονομάχων και άγριων θηρίων. Επίσης τιμωρημένοι πολίτες αναγκάζονταν να παλέψουν μέχρι θανάτου με άγρια ζώα και μάλιστα άοπλοι. Η παράδοση λέει ότι μαρτύρησαν εδώ και πολλοί χριστιανοί.

Στο μουσείο του Κολοσσαίου υπάρχει η μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή αρχαίων εργαλείων. Δίπλα στο Κολοσσαίο βρίσκεται η μεγαλοπρεπής μνημειακή πύλη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, που είναι η μεγαλύτερη της Ρώμης.

Άλλα αξιοθέατα
Η πόλη είναι γνωστή για τις γραφικές και επιβλητικές της πλατείες με τα ωραία σιντριβάνια, αγάλματα και κρήνες. Άξονες οικονομικής ζωής αποτελούν σήμερα σημεία αναφοράς της πόλης.

Η Φοντάνα Ντι Τρέβι με τους απίθανους άσπρους μαρμάρινους σχηματισμούς της και τους μύθους που την περιβάλλουν, θεωρείται η πιο δημοφιλής και η πιο ωραία κρήνη της Ρώμης. Η πιο σπουδαία πλατεία είναι η Πιάτζα Ναβόνα, όπου γιορτάζεται ο ερχομός του Befana, του Ιταλού Άγιου Βασίλη.

Η Ρωμαϊκή Αγορά το περίφημο Φόρουμ (Forum Romanum) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους χώρους στην αρχαία Ρώμη. Εδώ διεξαγόταν το εμπόριο και διαδραματιζόταν η πολιτική και θρησκευτική ζωή της πόλης. Διατηρούνται τα ερείπια από τον Ναό του Βεσπασιανού, η Πύλη του Σεπτίμιου Σεβίρου και άλλα κτίσματα.

Στο λόφο του Καπιτωλίου που ήταν το κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της αρχαίας Ρώμης, βρίσκεται πλούσιο μουσείο, το παλαιότερο στον κόσμο από το 1471. Το Πάνθεον είναι το πιο καλοδιατηρημένο μνημείο της αρχαίας Ρώμης. Κτίστηκε το 119 μ.Χ. επί αυτοκρατορίας του Αδριανού για να τιμήσει τις σπουδαιότερες τότε ρωμαϊκές θεότητες. Με το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την άνοδο της Εκκλησίας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία στα 608 μ.Χ. Στο μνημείο αυτό υπάρχουν τάφοι επιφανών Ιταλών.

Ένα από τα επιβλητικότερα μνημεία επηρεασμένο από την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα είναι το Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε του Β' το οποίο εγκαινιάσθηκε το 1911 για να τιμήσει την ενοποίηση της Ιταλίας. Εδώ βρίσκεται και το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η Ρώμη είναι γεμάτη από αξιόλογα και ιστορικά κτίρια, όπως το Παλάτι Παλάτσο Ντέλε Εσποσιζιόνι που κτίστηκε το 1882 από το βασιλιά Ουμπέρτο και χρησιμοποιείται σήμερα για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις ή το Παλάτσο του Μασίμου το οποίο αποτελεί τώρα μέρος του αρχαιολογικού μουσείου. Το Μουσείο Παλάτσο Βενέτσια φιλοξενεί έργα τέχνης του μεσαίωνα. Η Βίλα Ποργκέσε που κτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα είναι ο πιο όμορφος δημόσιος κήπος στη Ρώμη. Η Βίλα Ντόρια Παφίλι αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο στη Ρώμη, εννέα χιλιομέτρων μάκρους. Κτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα.

Τα αξιοθέατα της πόλης είναι πολλά και ποικίλα και από τον 16ο αιώνα αποτελούσε ήδη τουριστικό προορισμό, αφού μερικοί επιφανείς Πάπες προσπάθησαν να κάνουν τη Ρώμη την ωραιότερη πόλη του κόσμου, για να προσελκύσουν επισκέπτες και πιστούς.

Βατικανό

Η Ρώμη είναι το παγκόσμιο κέντρο του Καθολικισμού. Εδώ έχει την έδρα του το κράτος του Βατικανού, το μικρότερο κράτος του κόσμου που αναγνωρίστηκε επίσημα από το 1929. Ο μεγάλος και ανυπέρβλητος Μιχαήλ Άγγελο είναι ο εξέχων αρχιτέκτονας του, της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου του Βατικανού, των πιο ωραίων μνημείων του κληροδότησε η εποχή του στη δική μας. Ολόκληρη η Ιταλία σημαδεύτηκε από το πέρασμά του. Η αρχική εκκλησία κτίστηκε το 324 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Μεγαλοφυής και από τα λαμπρότερα πνεύματα ο Μιχαήλ Άγγελό φιλοτέχνησε τον τεράστιο θόλο του Αγίου Πέτρου ύψους 135 και διαμέτρου 45 μέτρων.

Όπως λέει και η πολύ γνωστή παροιμία, "δεν μπορείς να πας στη Ρώμη και να μη δεις τον Πάπα". Έτσι, η επίσκεψη εδώ θα ήταν κατά κάποιο τρόπο ημιτελής, εάν δεν συμπεριληφθεί και το Βατικανό, για να θαυμάσετε τους αμύθητους θησαυρούς του. Η περιδιάβαση εδώ δίνει μια άλλη διάσταση στο γεφύρωμα μεταξύ Θεού και ανθρώπων.

Σύγχρονη ζωή
Όμως η Ρώμη δεν είναι μόνο Ιστορία και τέχνη. Η σύγχρονη πόλη σφύζει από ζωή και συνέχεια επεκτείνεται, επιζητώντας "ζωτικό" χώρο για να αναπτυχθεί. Τα προβλήματα της σύγχρονης πόλης όπως η πολυκοσμία, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η συγκοινωνιακή συμφόρηση δεν λείπουν ούτε από εδώ. Η πολυτέλεια επίσης συνυπάρχει με τη φτώχεια, όπως και το παλιό με το νέο, σε μια πόλη που δεν έχασε καθόλου το χρώμα, το προφίλ και το στιλ της.

Ωραία κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφοι, λέσχες και κλαπ για όλα τα γούστα και τα βαλάντια προσφέρουν ευχάριστες στιγμές. Αλλά και όμορφα μαγαζιά με κομψά ρούχα, παπούτσια και άλλα είδη, δίνουν την ευκαιρία για φανταστικά ψώνια. Οι Ιταλοί προσέχουν πολύ την εμφάνισή τους αφού η bella figura (η ωραία εμφάνιση) αποτελεί τρόπο σκέψης και ζωής.

Παγκόσμια γνωστές οι ιταλικές λιχουδιές και άλλες φανταστικές γαστρονομικές απολαύσεις, όπως τα μακαρόνια σπακέτι, καρπονάρα, πίτσα, τα ωραία κρασιά, ο καφές καπουτσίνο και εσπρέσο, τα γλυκά κι ένα σωρό άλλα είδη, προσφέρονται σε δεκάδες εστιατόρια και καφετηρίες και είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να τα αποφύγεις.

Το ταξίδι στη Ρώμη δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα. Το μεσογειακό ταμπεραμέντο των Ιταλών που το επιβεβαιώνει ο συνοδός μας Αντόνιο, λέγοντάς μας, χαριτολογώντας ότι είμαστε "ίδια φάτσα, ίδια ράτσα" σίγουρα μας συγκίνησε.

Η Ρώμη εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι μια θρυλική και από τις πιο όμορφες και πιο ενδιαφέρουσες πόλεις του κόσμο. Η αναχώρηση από τη Ρώμη αφήνει μια γλυκιά γεύση προσμονής για επιστροφή. Αριβεντέρτσι Ρώμα, λοιπόν, μέχρι κάποια άλλη φορά, ελπίζω σύντομα.
Φοίβος Νικολαΐδης

No comments: